Jak na jarní údržbu oken?

Jak na jarní údržbu oken

Jaro je obdobím velkých úklidů. Dopřejte proto péči i vašim oknům.

Když se do oken opřou první paprsky jarního sluníčka, ihned odhalí každou šmouhu či nečistotu.

Běžné znečištění prachem nebo deštěm

můžete z rámů oken a dveří snadno odstranit pomocí jemného hadříku a běžného čisticího prostředku bez obsahu písku a rozpouštědel. Okenní tabule (skla) čistěte čistou, teplou vodou a jemným hadříkem na čištění skel. 

Nezapomínejte ani na kování.

V čistotě je třeba udržovat také okenní kování, protože částečky nečistot mohou způsobit nadměrné opotřebení funkčních částí kování, a tím negativně ovlivnit bezproblémové užívání okna. Zapamatujte si prosím, že minimálně jednou za rok je potřeba pohybové části kování, jakou jsou panty, zavírací díly, sklopné nůžky atd. promazat kapkou oleje. 

promazání celoobvodového kování

Při mazání se rozhodně nedoporučuje používat kyselé a pryskyřici obsahující tuky, které mohou narušit pozinkovanou ochranu proti korozi na povrchu kování. Nejvhodnějším prostředkem je olej od odborných výrobců nebo bílá vazelína ve spreji. Přebytečné mazivo setřete suchým hadříkem. 

Kromě toho je nutné kontrolovat upevnění jednotlivých vrutů. Uvolněné vruty je potřeba neprodleně utáhnout. Vruty s ulomenou hlavou je nutné ihned vyměnit - v tomto případě se na nás neváhejte obrátit. 

Moderní okna jsou velmi těsná. 

Pokud ale cítíte, že je vlivem času a používání potřeba přítlak křídla seřídit, docílíte toho snadným seřízením uzavíracích bodů.

Uzavírací bod funguje na principu excentrického šroubu, k jeho pootočení a tedy seřízení těsnosti okna je potřeba použít šestihranný imbusový klíč.

Seřízení přítlaku křídla u plastových a kompozitních oken

Na uzavíracím bodu si najdete podélně probroušenou drážku - na obrázku znázorněno jako červená tečka - a pootočením uzavíracího bodu směrem k těsnicí gumě docílíte zvýšení přítlaku křídla.

Pootočením uzavíracího bodu směrem od těsnicí gumy křídla docílíte snížení přítlaku křídla

Větrání je velmi důležité, proto pravidelně větrejte.

 Jak na jarní údržbu oken

Jak už jsme zmínili, moderní okna jsou za ideálního stavu velmi těsná. Pokud nemáte rozvedenou rekuperaci či jiný způsob řízeného větrání, je mechanické větrání velmi důležité. Pro získání čerstvého vzduchu je v tomto případě nejvýhodnější souběžné otevření všech oken a dveří - a to i v zimě.

Za dvě až tři minuly je vzduch ve všech Vašich místnostech vyměněn. Za tuto dobu se nestačí ochladit stěny a po zavření oken se tak vzduch rychleji ohřeje. 

V teplých měsících, kdy můžete větrat velmi často a bez obav si do svých domovů pouštět čerstvý příjemně otemperovaný vzduch, a nemusíte tak mít uvnitř budov obavy z koncentrace vydýchaného vzduchu ani vlhkosti, mohou mít naopak alergici problém s létajícím pylem. Nebojte se ale, výrobci sítí na vás myslí a nabízí i speciální protipylové a protialergické sítě do oken. Stačí zapátrat na internetu.

 

Facebook LinkedIn