Atraktivní Rezidence Liliová v Liberci

Jsou domy, které oslní architekturou, jiné zaujmou hlavně svou lokalitou. Rezidence Liliová, jež vznikla na rovinaté parcele prakticky navazující na historické centrum města, je kombinací obojího. Lokalita je to bezesporu mimořádná a majitelé 28 nových bytů se mohou těšit na atraktivní výhledy, které tak snadno nezevšední. Tedy pokud ovšem preferují bydlení v samotném centru města. Architektura je zajímavá hlavně tím, že dům je velmi citlivě zasazen do historického prostředí Liberce. Nepodbízí se ničím, ba právě naopak. Členění fasády je minimalistické, ale přitom se inspiruje klasicistním tvaroslovím sloupového řádu s hmotně uvolněnými nárožími. Střecha je v tomto případě plochá. Na zajímavém výrazu domu se podílí plasticita pravidelně umístěných atypických lodžií se skleněným zábradlím. Dům je koncipován jako šestipodlažní s jedním podzemním prostorem. Parkování je řešeno za pomoci parkovacích zakladačů umístěných ve vnitrobloku s příjezdem z boční Bažantí ulice. V přízemí se nacházejí dvě komerční jednotky. Ku prospěchu věci jsou všechny vstupy řešeny jako bezbariérové.

Okenní systém SYNEGO

Vlastní lokalita si vyžádala podrobnější průzkum, ze kterého vzešel požadavek na výběr okenních systémů. Hlavní důraz byl kladen na hlukový útlum, protože se v dané lokalitě nachází na jedné straně rušná křižovatka s autobusovou zastávkou, zatímco na straně druhé je sice klidné prostředí, ale zase jsou zde hlučné parkovací zakladače, což bude znát především v nočních hodinách. Mezi další významné požadavky patřila tepelná izolace, kvalita zpracování a design. Investor zvolil  plastová okna SYNEGO  od výrobce DAFE – PLAST. Jedná se o plastový německý okenní profil REHAU stavební hloubky 80 mm s maximální tloušťkou zasklení 50 mm. Tento sedmikomorový rámový profil se šestikomorovým provedením křídla zvládne hlukový útlum až 47 dB.

Rezidence LILIOVÁ 

Zasklení bylo vybráno s ohledem k předpokládané míře hluku. V zadním traktu je ve vyšších patrech logicky míra hluku menší, než ve spodních bytech. Tomuto faktu bylo zasklení rovněž přizpůsobeno – odstupňováno. V souvislosti s požadavky na vysoký hlukový útlum byl řešen i speciální koncept větrání prostřednictvím okenních výplní, a to tak, aby byla zajištěna základní hygienická výměna vzduchu a zároveň nedošlo ke zhoršení hlukově izolačních vlastností dodávaných oken. Z tohoto důvodu byl zvolen systém AirComfort, systém, který je řešením pro energeticky účinné, automaticky regulované větrání. Toto unikátní řešení navíc eliminuje riziko růstu plísní.

Zajímavé je barevné provedení okenních systémů. Zatímco při pohledu zvenčí je barva okenního rámu Flemish Gold C-33 N, a pěkně tak kontrastuje s broušenou silikátovou omítkou v béžovém odstínu, v interiéru je ve většině bytů dvoubarevné provedení. Jestliže francouzská  okna vedoucí na balkony jsou také v odstínu Flemish Gold C-33 N, zbytek okenních profilů je bílý. Eleganci sestavy doplňuje skryté kování a černé kliky Toulon. Pozornost byla věnována detailu balkonových sestav u rozdílné výšky podlahy v interiéru a exteriéru, kde viditelná část je z barevného rozšiřovacího profilu a zbytek s podkladním profilem Termopan. Součástí dodávky okenních systémů byly exteriérové a interiérové pásky a také vnitřní parapety. Celkový dojem ze zajímavého uspořádání bytů umocňuje i velikost prosklení, které přispělo k větší míře přírodního světla. Na chodbách a dalších společných prostorách jsou okna z interiérové strany rovněž ve zmíněné bílé barvě. 

Atraktivní bytový dům uprostřed města je unikátním příkladem zdařilé integrace moderní stavby do historického jádra města. 

Rozsah dodávky:
Profil: plastový profil SYNEGO
Dekor: FLEMISH GOLD C-33 N oboustranně nebo FLEMISH GOLD C-33 N / BÍLÁ
Okenní kliky: bílá Secustik nebo Toulon (černá)
Příslušenství: větrací klapky AirComfort, vnitřní parapety  

https://dafe.cz/reference/rezidence-liliova.html

Architektonický návrh: Ing. arch. Ondřej Plašil
Generální dodavatel stavby: KASTEN spol. s r.o.
 
Facebook LinkedIn