Hliníková okna dotváří stylově zrekonstruovanou budovu starého mlýna

Když se Markéta Hladíková s rodinou zamilovala do starého mlýna, který poslední roky jen chátral, otevřely se před ní úplně nové obzory. Rekonstrukce se zhostila s nadšením a odvahou, po boku s manželem, který si vzal na starost technickou a technologickou stránku. Zachovat genius loci a přitom udělat ze staré budovy zázemí pro moderní rodinu nebylo snadné, ale podařilo se. Není se tak čemu divit, že s takovou referencí se Markéta mohla začít profesně naplno věnovat své vášni – navrhování interiérů.

Mlýn

Základy a nosné zdivo bylo ze statického hlediska v pořádku, podařilo se zachovat maximum dřevěných trámů a ty, které bylo nutné vyměnit, se pak ve formě stolů, postelí nebo rámů zrcadel podařilo zabudovat do interiéru. Stropní konstrukci posílila železobetonová deska spřažená s původním dřevěným stropem, zateplené režné zdivo se ze strany exteriéru obložilo cihlovým obkladem. Přibyl balkon v prvním patře, v jehož konstrukci se uplatnily staré trámy dovezené z jiného mlýna. Důležitou roli sehrál pečlivý výběr oken, které měly svým vzhledem kopírovat industriální ráz původních výplní. Jednoznačná volba padla na systém Schüco AWS 70.HI s izolačním trojsklem, který se Markétě zalíbil v našem showroomu. „Potřebovala jsem subtilní hliníkovou konstrukci v té správné antracitové barvě, vzhledem k velikosti otvorů se špičkovou kvalitou a funkčností, nicméně s odpovídajícími tepelněizolačními parametry,“ vysvětluje Markéta, proč si vybrala okna od nás, jakožto Premium partnera firmy Schüco. „DAFE - PLAST navíc velmi zkušeně navrhl vnitřní mřížky, které skvěle vystihly charakter budovy.“

„Chtěli jsme v domě zachovat vše, co zde vytvářelo unikátní atmosféru.“

hliníkové okno s meziskelní příčkou hliníkové okno s meziskelní příčkou

Hlavní obytnou zónou je první patro, které je HS portálem SCHÜCO otevřené na terasu nad náhonem. „Dobrou zkušenost máme i s doplňkem v podobě předokenní rolety, která zajistí dodatečnou izolační, bezpečnostní a stínicí clonu,“ připomíná Markéta. „Z hlediska otvorových výplní musím ještě pochválit DAFE - PLAST za doporučení skleněného zábradlí Schüco k některým velkým oknům, které nijak neruší vnější vzhled budovy, ale přitom plní spolehlivě svoji bezpečnostní funkci.“ V podkroví, kterému dominuje původní dřevěný krov, jsou umístěné čtyři samostatné pokoje, každý s vlastním sociálním zázemím, připravené na alternativní možnost budoucího pronájmu. Přízemí je naopak věnováno především užitkovým místnostem, sauně s vířivkou a jednomu velkému společenskému sálu, kterému majitelé familiárně přezdívají „pařírna“.

velká společenská místnost

Celý dům je vyšperkovaný detaily, které dohromady vytváří opravdu ojedinělou venkovskou atmosféru. Hned u vchodových dveří je například zazděné kamenné kolo, které majitelé vylovili z náhonu. Industriální charakter podtrhují litinové radiátory, útulnost pak navozuje stylový nábytek a dekorace, cítit je i důraz, který byl kladen na vhodný výběr a vzájemný soulad barev a materiálů.

Rozsah dodávky: 
Profil: hliníkový profil SCHÜCO AWS 70.HI, ASS 70.HI
Dekor: SCHWARZ 100
Příčky: meziskelní příčky šířky 18 mm
Příslušenství: systémové skleněné zábradlí
 

Investor: soukromý investor

 

 

Facebook LinkedIn