Rodinný dům v týmovém duchu

Fotbal je týmová hra, ve které je důležitý systém, přesnost, rychlost a rytmus. Současně dává vyniknout individualitám. Proč takový úvod, když jsme na návštěvě rodinného domu, kde budeme primárně obdivovat architekturu?

RD v týmovém duchu

Kromě toho, že majitel domu je vášnivý fotbalový fanoušek, je také vyznavač přímých linií, systematičnosti, minimalismu, nejlépe v černobílých barvách (tedy jedině mimo fotbal). Má rád přirozené světlo, udržitelná řešení, rovné střechny a týmovou hru, což se projevilo i na návrhu domu. Zatímco projekční a technickou část si vzal na starost Ing. Aleš Baumgärtner, uspořádání je dílem majitele. 

RD v týmovém duchu

Na pozemcích, kde stojí současná moderní zástavba, bylo podle územního plánu města povoleno stavět domy pouze se sedlovou střechou. Až na tři parcely, které dostaly výjimku a kde bylo možné pro zpestření lokality stavět alternativní domy s plochou střechou. Limit pro zastavěnou plochu na této konkrétní parcele činil 300 m2 včetně garáže. Původní myšlenkou bylo postavit bungalov, který bude mít různé výšky stropu, aby interiér nepůsobil všedním dojmem. V průběhu prvních náčrtů dispozic však bylo jasné, že svažitý pozemek jde využít zajímavějším způsobem. Výsledkem je členitý dům se třemi podlahovými úrovněmi. Což společně s plochou střechou zapadalo přesně do představ majitele. 

RD v týmovém duchu RD v týmovém duchu

Členitý prostor upoutá důvtipem

Cílená členitost objektu se promítla do řady vytažených a místy předsazených panelů v obrysu domu. Přesto je dům plný přirozeného světla, které v domě hraje velkou roli, kamkoli se podíváte, včetně komunikační chodby. A je to především právě přirozené světlo, které v průběhu dne mění svou intenzitu i teplotu, a působí na člověka veskrze pozitivně. 

RD v týmovém duchu  

Kvalitní materiály základem úspěchu

Z pohledu stavebního řešení je dům postaven v systému Ytong. Obvodové jednovrstvé zdivo je bez zateplovacího systému, protože jej tvoří tvárnice Ytong Lambda YQ 500 MM PDK, na které byla aplikovaná tepelněizolační omítka na bázi silikonu. Příčky v interiéru jsou od stejného výrobce, překlady jsou z důvodu únosnosti keramické a doplňují je klasické traverzy, interiérové podhledy jsou řešeny sádrokartonem. Dům je vytápěn plynovým kotlem Viessmann, na který je napojeno podlahové vytápění RAUTHERM.  

RD v týmovém duchu

Bohatě dimenzované prosklení

k této architektuře bezesporu patří a jak už jsme říkali na začátku, rodina si ho užívá plnými doušky. Majitel zvolil okenní a dveřní systémy PROGRESS ALU z kompozitního materiálu RAU-FIPRO X (kombinace PVC a skelných vláken) v pasivním standardu. Hlavní slovo měly technické vlastnosti systému, ale i design. Opět je zde patrné, jak moc stavebníci dbali na "dotažený" detail: profily jsou s probarveným antracitovým nosičem, černým těsněním a trojistým zasklením. Vnitřní plochy oken a dveří jsou v dekoru ALUX DB 703, vnější plochy jsou opatřeny hliníkovými obložkami v barvě DB 703. Skryté panty a titanové kliky v matném provedení podtrhují výjimečný design a praktické jsou rovněž omezovače otevření. Jak již bylo řečeno, nic nebylo ponecháno náhodě.

RD v týmovém duchu  RD v týmovém duchu

RD v týmovém duchu

HS portál přece nesmí chybět, a to hned třikrát

U HS portálů najdeme nízkoprofilový práh Comfort, který při svých 15 výškových milimetrech zaručuje maximálně pohodlný přechod z interiéru na venkovní terasu a dál na zahradu s perfektně upraveným trávníkem a biotopickým bazénem včetně navazujícího jezírka s rybami. U portálových dveří investoři zvolili i komfortní zavírání - křídlo doplnili brzdou Comfort Close, která křídlo před dojezdem do uzavíracího bodu přidrzdí a kontrolovaně pomalým pohybem do uzavíracího bodu přisune sama.

RD v týmovém duchu 

RD v týmovém duchu RD v týmovém duchu

Vchody do domu opět z profilu PROGRESS 

Hlavní vchodové dveře jsou jednokřídlé s bočním fixním světlíkem z mléčného skla, křídlo vchodových dveří je designově řešeno zdobnou výplní PERITO FLORA z řady ENTRY, vrchní kování si majitelé vybrali kulaté vyosené nerezové madlo délky 80 cm, další dveře jsou už bez bočního světlíku, také se zdobnou výplní, v tomto případě typu AIDA

RD v týmovém duchu

Zahradní domek a červeno-bílá paráda

S podobnou architektonickou filozofií přistoupil tým i k návrhu zahradního domku. Pohled na něj odhaluje i zde předsazené panely a vytaženou atiku, a také ctí stejnou barevnou kombinaci, spoustu světla přivádí další HS portál. V interiéru je to z pohledu barev už ale zcela jiná kapitola. Domek často slouží k setkávání s přáteli a jako zázemí pro sportovní přenosy. Červeno-bílé provedení dává tušit, jakému fotbalovému klubu je majitel včetně celé rodiny věrný. Vše prozrazuje i pečlivě navržený nábytek s vyrytými logy, smysl pro červeno-bílý detail lze pozorovat i na nádobí. Součástí zahradního domku je pod atikou schovaná terasa s venkovním posezením a grilem. 

 RD v týmovém duchu RD v týmovém duchu

RD

Rozsah dodávky:
Profil: kompozitní profil PROGRESS ALU, PROGRESS 
Dekor: AL obložka DB 703 / uvnitř dekor ALUX DB 703
Okenní kliky: titan Secustik   
 
Investor: soukromý investor
Projekt: Ing. Aleš Baumgärtner
Stavební firma: Stavitelství Ladislav Adamec, s.r.o.
 
Facebook LinkedIn